De la fotografie la audit
Deși poate părea surprinzător, nu am urmat un liceu cu profil economic, ci unul teoretic – „matematică-fizică” – în cadrul Colegiului Național „Vasile Alecsandri” din Galați. Am fost un copil cu „capul în nori”, un adolescent visător și – cum puțini ar crede – rebel dintr-o anumită perspectivă.
Adolescența mea a fost marcată de o atracție puternică pentru fotografie și pentru libertatea de a vedea lucrurile altfel.Nu doream să surprind imagini, ci să înțeleg oamenii și realitatea din spatele aparențelor. A fost începutul unei forme de gândire care, astăzi, îmi definește profesia: atenția la detalii, dar și la context și nuanțe.
Dincolo de reguli. Mai aproape de mine.
Nu mă regăseam în unele reguli și, recunosc, căutam uneori să evadez din limitele lor pentru a-mi urma visurile. Mai lipseam de la ore din când în când – nu din nepăsare, ci din nevoia de a descoperi sensuri dincolo de ceea ce ofereau manualele.Dincolo de cărți, am găsit ceea ce contează: un audit care începe acolo unde se termină teoria și începe experiența personală, dar mai ales reflecțiile asupra ei.
Astăzi, privind înapoi, înțeleg mai bine de ce, uneori, fac audit „de amorul artei”, uitând de profit. Așa cum un fotograf caută subiecte cu care rezonează sau cadre care spun o poveste, la fel caut și eu clienți cu care să rezonez și afaceri la care să pot contribui cu adevărate povești de succes..
Învățare cu sens, nu pentru note
Notele n-au fost niciodată un scop în sine pentru mine. Am încercat să găsesc utilitatea cunoștințelor predate și să înțeleg fenomenele din spatele noțiunilor teoretice. Dacă nu înțelegeam un fenomen, îmi era foarte greu să memorez mecanic definiții.
Această abordare m-a însoțit și în carieră. Nici acum nu pun pe primul plan obiectivele cantitative, ci pe cele calitative. Îmi place să văd dincolo de aparențe, să înțeleg specificul fiecărui client și să aplic proceduri de audit sau soluții personalizate și relevante.
Valorile care mă definesc
Îmi plac oamenii care cred în valori, dar și mai mult cei care își trăiesc viața conform acelor valori. Chiar și atunci când au de pierdut.
Preferam să iau note mici decât să copiez. Poate părea greu de crezut, dar n-am copiat niciodată. Exagerat, ar spune unii, dar pentru mine, integritatea a fost importantă încă din școală.
Aceeași integritate m-a ghidat și în profesie. Mărturisesc acest lucru nu din mândrie, ci pentru că știu că încrederea se construiește greu și se pierde ușor – iar în audit, încrederea este esențială.
De la "revoluționar" la antreprenor
Libertatea a fost prima valoare conștientizată de mine. În adolescență, în timpul evenimentelor din 1986 de la Brașov, strecuram în cutiile poștale mesaje de solidaritate. Între 16 și 22 decembrie 1989, hoinăream pe străzile și prin cinematografele Galațiului, sperând să surprind în fotografiile mele oameni curajoși protestând împotriva dictaturii.
Această dorință de libertate m-a condus natural către alegerea unei profesii liberale și, mai târziu, către antreprenoriat. Nu suport limitele impuse artificial. Caut libertatea de a gândi, de a alege și de a acționa responsabil.
Fotograf al realității financiare
Părinții m-au încurajat să devin inginer, însă după 1990 am realizat că această direcție nu mă reprezintă. Am ales, in extremis, specializarea Relații Economice Internaționale – aflată pe val la acea vreme.
După absolvirea facultății și câțiva ani de muncă, visul meu de a deveni fotograf s-a împlinit. Într-un fel puțin diferit. Nu am devenit un fotograf în sensul comun al cuvântului, ci un fel de fotograf al situațiilor financiare – adică auditor financiar.
Nimic nu este întâmplător
Cred că visurile și personalitatea mi-au ghidat pașii în mod inconștient:
– Pasiunea pentru fotografie și spiritul critic și analitic m-au condus către audit;
– Dorința de libertate m-a condus către antreprenoriat;
– Perfecționismul și integritatea m-au condus către clienții cu care colaborez
Astăzi, în câteva cuvinte
Sunt un profesionist care:
• Caut profunzimea, nu suprafața;
• Prețuiește libertatea, dar trăiește cu rigoare;
• Înțelege valoarea unei cifre doar în contextul uman și economic care o generează;
• Preferă să lucreze cu clienți care împărtășesc aceleași valori.